Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?

07-31-2017, 09:42 AM
Post: #1
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
Muszę upiec tort na urodziny syna, które odbędą się na świeżym powietrzu. Cały szkopuł w tym, że nie będę miała dostępnej chłodni żeby go przechować a pomimo, że będzie wieczór obawim się temperatury. Z tego względu bita śmietana na pewno odpada, tylko nie wiem co w zamian..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-31-2017, 11:34 AM
Post: #2
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
Możesz spróbować mas na bazie budyniu i masła. Tort na pewno zachowa swój kształt.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-31-2017, 01:46 PM
Post: #3
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
No tak też myślałam, ale problem może być z dekoracją, masa nawet na bazie masła pod wpływem temperatury się rozpływa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-31-2017, 03:51 PM
Post: #4
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
Tak jak koleżanka powyżej do przełożenia tortu doradzałabym zrobienie masy budyniowej z roztartym masłem - ale tylko do przełożenia. Natomiast jesli chodzi o dekorację tortu to na pewno przydatny będzie lukier plastyczny sklep w którym sama zamawiam masę cukrową to https://www.sweetpaste.pl/. Z moich doświadczeń cukierniczych najlepiej jest cały tort pokryć trochę grubszą warstwą lukru plastycznego. Nawet przy wyższych temperaturach kiedy masa którą tort jest przełożony robi się rzadsza, lukier zachowa ciasto w pierwotnym stanie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-31-2017, 06:01 PM
Post: #5
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
Coś nie mogę znaleźć lukru plastycznego na tej stronie.. Sad
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-31-2017, 06:11 PM
Post: #6
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
Musisz wejść w zakładkę masy cukiernicze i tam już ci wyswietli dostępny wybór razem z cenami. Ewentualnie szybciej, kliknij w link, już bezpośrednio do lukru plastycznego https://www.sweetpaste.pl/lista-produkto...e,9,2.html - proszę Smile
Jeszcze może podpowiem że jeśli nie pracowałaś wcześniej z lukrem, a interesują cię kolory, to lepiej od razu zamówić lukier zabarwiony, bo barwienie białego do uzyskania jednolitego koloru barwnikami spożywczymimoże (ale nie musi) sprawić ci trudność.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-31-2017, 07:05 PM
Post: #7
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
Ja czytałem, że lukier plastyczny nadaje się do dekoracji tortów właśnie przekładanych masami budyniowymi, źle natomiast reaguje z bitą smietaną (podobojest wodnista i potrafi rozpuścic likier) może coś w tym jest.. Możesz też poszukać mas marcepanowych, tez powinny się sprawdzić
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-31-2017, 07:21 PM
Post: #8
Jakie masy cukiernicze są odporne na wysokie temperatury?
Dziękuję za pomoc. Lukier już zamówiony, teraz tylko piec, miksować i wałkować.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości